
חווית האובדן במהלך תקופת משבר הקורונה
אובדן הוא תמיד קשה, ובנסיבות המצערות שנוצרו בתקופת משבר הקורונה, האובדן הופך לקשה שבעתיים.
לוויות מתקיימות בצורה מצומצמת, חברים ומכרים מנועים ולא יכולים להשתתף בלוויה, בשבעה ובאזכרות, ואפילו בני משפחה קרובים לא יכולים להגיע.
עובדה זו מכבידה מאוד על האדם האבל ועל סביבת ומובילה לתחושה של בדידות גדולה.
להשתתפות בטכסים הדתיים והחברתיים יש חשיבות עצומה בכל חברה ובכל דת:
היא מאפשרת לאדם האבל ולסביבתו להתמודד עם המציאות העצובה, להתאסף, לתמוך זה בזה, להיפרד, להביע רגשות , להעלות זיכרונות לחלוק רגשות, ולחוש תחושה של שותפות וקשר עמוק עם קהילה תומכת ולהתחבר למקורות שיספקו להם נחמה
האדם האבל זקוק במיוחד ביום הלוויה ולאחריו לחלוק את זיכרונותיו וכאבו. הקשבה ושיחה גם אם מרחוק משמעותית בייחוד בימים אלו.
לכן יש חשיבות למצוא דרכים יצירתיות שיאפשרו לנו להיות עם האדם האבל גם בצל משבר הקורונה - להקליט סרט או שיר או לכתוב מכתב. להיפגש באפליקציות המציעות מפגש מרחוק ולמצוא כל דרך בה בני המשפחה האבלים יחושו כי החברה והמשפחה משתתפים וחולקים את הכאב עמם.
בדידות ואבל בצל וירוס הקורונה
חווית האבל – גם בימים כתיקונם – מאופיינת בתחושה של בדידות גדולה. האדם האבל חווה את אבלו בעוד שהעולם סביבו ממשיך כתיקונו. בדרך כלל אנו מציעים לאנשים שלא לבודד את עצמם מהסביבה בעת אבל. אך בעת הזו כולם נמצאים בבידוד ובהסגר חברתי. מצב זה יכול להגביר את תחושת הבדידות ולהפוך את הצער לעצום יותר.
בני המשפחה עלולים למצוא את עצמם בודדים בביתם. גם ילדים ומתבגרים יכולים לחוות מצוקה כתוצאה מכך כי המבוגרים עסוקים בכאבם ולא תמיד פנויים לכאבם.
לעיתים החשש והחרדה הכלליים, בעת משבר הקורונה, לא מאפשרים לאדם האבל להתפנות להיות באבל שלו ולחוש את האבל במלואו, ואף הסביבה העסוקה בחששות לא תמיד פנויה באופן מלא עבורם.
בעת הבידוד עשויות להטריד את המשפחה האבלה גם סוגיות מעשיות, כמו מי מטפל או יטפל במשפחה ואולי אף דאגות כלכליות.
תופעות אלו עשויות להתעצם כתוצאה מהשלכות של משבר הקורונה.
משפחה שחוותה מוות כתוצאה ישירה של וירוס הקורונה
אם אדם נפטר כתוצאה מוירוס הקורונה או מסיבוכים של מחלות קודמות והוירוס עצמו, מספר דברים יקשו באופן מיוחד על המשפחה ועל החברים. אנשים בעת טראומה מחפשים וודאות ושליטה, בעת הזו אין וודאות ויש תחושה של חוסר שליטה, מה שמגביר את תחושות האבל והצער הקשות ממילא.
יתכן ולבני המשפחה לא תהיה הזדמנות ללוות ולהיות עם האדם לפני מותו, או להיפרד באופן אישי. במקרים כאלו, שבהם המוות יהיה מהיר וללא הכנה וללא פרידה, יכולות להופיע תחושות של הלם, בדידות ואבל מורכב.
מומלץ כי אנו הסביבה נתאמץ להיות בקשר עם בני המשפחה האבלים, ולמרות שלא ניתן לבקרם אישית, נאפשר להם לשתף ברגשותיהם ולספר על האדם שנפטר. האדם האבל זקוק במיוחד ביום הלוויה ולאחריו לחלוק את זיכרונותיו וכאבו. הקשבה ושיחה, גם אם מרחוק, משמעותית בייחוד בימים אלו. תמיכה זו יכולה להעניק נחמה רבה ותחושת הקלה אצל האבל.
בני המשפחה השכולים עלולים להיות חשופים לאמצעי התקשורת שמאירים באור טראומטי את המוות בנסיבות הקורונה, ואף עלולים לשמוע סיפורים אשר יעצימו את כאבם על נסיבות המוות מהווירוס.
מומלץ כי אנו הסביבה נתאמץ להיות בקשר עם בני המשפחה האבלים, ולמרות שלא ניתן לבקרם אישית, נאפשר להם לשתף ברגשותיהם ולספר על האדם שנפטר. האדם האבל זקוק במיוחד ביום הלוויה ולאחריו לחלוק את זיכרונותיו וכאבו. הקשבה ושיחה, גם אם מרחוק, משמעותית בייחוד בימים אלו. תמיכה זו יכולה להעניק נחמה רבה ותחושת הקלה אצל האבל.
אם נראה לכם כי המשפחה זקוקה לעזרה מקצועית נוספת אנא המליצו להם לפנות לעזרה רגשית או לעזרה רפואית מרופא המשפחה.
אשמה וכעס
תחושת האשמה היא תחושה נפוצה פעמים רבות באבל ושכול. לפעמים אנשים מחפשים אשמים בעת המוות, או מאשימים את עצמם. במשבר הקורונה, יתכן שהאבלים יאשימו את עצמם על כך שהאדם האהוב שמת מוירוס הקורונה חלה או נדבק , או כי לא הגנו עליו או שמרו עליו מפני הדבקה. יתכן כי תחושת האשמה בעת הזו מועצמת, אם לא יכלו להיות איתו ברגעיו האחרונים או כי לא ליוו אותו בלוויה.
תחושת כעס עשויה להופיע כתגובה לחוסר האונים וחוסר השליטה לצד תחושות של נטישה ועצב. הכעס עשוי להיות מופנה על המטפלים, בתי החולים, המדינה, בני משפחה ואף על האדם עצמו שאולי לא שמר על עצמו. כעס על מי שהדביק ולא נזהר, גם אם האדם המדביק לא ידע או לא היה מודע לכך.
בעת הבידוד הכעס והאשמה יוחרפו במידה ולא ידברו עליהם ולא יקבלו הכרה והם עלולים לפגוע באדם עצמו ובני משפחתו.
עלינו להקשיב לרגשות, לתת לכעס ולאשמה מקום להישמע ולהכיר בהם בעת הזו.
אם חוויתם אובדן, אנו מציעים לכם לקרוא על אפשרויות העזרה שמציעה העמותה, ולפנות אלינו. אם אתם מכירים משפחה שנראה שזקוקה לעזרה מקצועית נוספת, המליצו להם לפנות אלינו, או לעזרה רפואית מרופא המשפחה.
בדפים הבאים מוצעות לכם – המשפחות שחוו אובדן - מגוון אפשרויות מקצועיות לעזרה ותמיכה טכנית ורגשית – וכל זאת בהתנדבות מלאה וללא כל עלות כספית.